XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida
5 Fuktig tillagningsmetoder

Fuktiga tillagningsmetoder är de metoder som använder en varm vätska för att laga mat. Att vätska kan vara vatten, buljong, vin eller fruktsaft. Till skillnad från torra tillagningsmetoder som rostning eller bakning, som använder varmluft för att laga mat, fuktiga tillagningsmetoder bevara och även lägga fukt till mat som det är matlagning. Denna egenskap gör dessa tillagningsmetoder särskilt lämpligt för livsmedel som behöver mjukgörande, till exempel hårda grönsaker, tuffa kött eller torra korn och bönor.

Kokande

Kokning innebär matlagning i vatten eller andra vätskor som har upphettats till sin kokpunkt. Kokning är en av de mest aggressiva av fuktig värme matlagning metoder och lämpar sig bäst för hårda, torra livsmedel som hela torra korn eller bönor. Kokning dödar också de flesta bakterier som bebor livsmedel. Kokpunkten för vatten vid havsnivån är 212 grader Fahrenheit. Men är på 2.000 fot kokpunkten 208 F, och på 5000 fot är det 203 F. Skillnaden kan påverka inte bara i tid mat tar att laga mat men också den hastighet med vilken bakterierna dödas.

sjud

Sjud innebär matlagning vid en temperatur strax under en koka. Bubblorna i kokvätskan är inte stora och rullande som de är under en koka, utan i stället är små och bryta vätskeytan ett fåtal i taget. Sjudande är lämpligt för livsmedel som är mjuk men inte känslig. Grönsaker som ärtor, majs och potatis kan sjuda. Såser som skulle bränna om kokt kan också sjuda.

poaching

Tjuvjakt innebär tillagning av mat i flytande upphettas till 160 till 185 grader Fahrenheit. Bubblor bildar inte i vätskan vid denna temperatur, så poaching är lämplig för känsliga livsmedel som skulle kunna skadas genom rörelsen av vattnet var de som skall kokas eller sjuda. Således är tjuvjakt lämplig för ägg och delikat fisk.

ångkokning

Ångande innebär matlagning över en vätska som upphettas till en temperatur som är tillräckligt hög för att generera ånga. Specialgjorda ångkokare har hål i botten och sidor som gör att kocken för att lyfta livsmedel ur vattnet i botten av pannan. Locket av pannan fällor ångan och skapar en varm, fuktig miljö, som kockar maten. Ångkokning är idealisk inte bara för känsliga livsmedel som ångad bröd hävdat också näring av grönsaker, som kan förlora vitaminer till vattnet där de kokas.

braising

Braising är en hybrid tillagningsmetod. Livsmedel först brynt i olja för att caramelize socker och förbättra smaken. Därefter tillsätts en liten mängd vätska som tillsätts till livsmedlet, tillräckligt för att generera fuktig värme men inte tillräckligt för att täcka maten. Vätskan bringas till en låg sjuda, ungefär sjud eller tjuv temperatur. Ett lock tillsätts till grytan. Ångan bygger inuti. Maten ångar och poaches långsamt, mjukgörande hårda grönsaker och tenderizing tuffa köttbitar.