XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida

I sträng termer livmoderhalscancer inte "ärvt", vilket innebär att inte genetiskt överförs från sina förfäder. Men är familjehistoria av livmoderhalscancer en faktor som bidrar till en kvinnas totala risken att utveckla sjukdomen.

Familjehistoria

American Cancer Society (ACS) rapporterar att ha en nära släkting som hade livmoderhalscancer kraftigt ökar en kvinnas risk. Detta kan bero på genetiska eller miljömässiga faktorer.

Lopp

Vissa grupper är mer allvarligt påverkas av livmoderhalscancer än andra. Baptist Health Systems rapporterar att afroamerikaner, Latina kvinnor och indianer har högre dödstal från villkoret än andra.

Graviditet och hormoner

Kvinnor vars mödrar tagit hormonet DES under graviditeten mellan 1940 och 1971 ligger på en något ökad risk för att utveckla livmoderhalscancer. Enligt ACS, var detta hormon som används för att undvika missfall.

socioekonomisk bakgrund

Även om det inte genetiska, är en kvinnas socioekonomisk bakgrund en del av hennes familj historia som bidrar till hennes risk för livmoderhalscancer. ACS rapporterar att fattiga kvinnor har lägre tillgång till gynekologisk vård, inklusive cellprov, vilket kan hjälpa till att upptäcka tidiga tecken på cancer.

andra faktorer

Andra riskfaktorer för att utveckla livmoderhalscancer, enligt Mayo Clinic, omfattar ett stort antal sexpartners, börjar ha sex på en ung ålder, med andra sexuellt överförbara infektioner, som har ett försvagat immunförsvar och rökning.