XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida
Är socker från frukt bra eller dåligt för levern?

De flesta amerikaner misslyckas med att få den rekommenderade mängden frukt och grönsaker varje dag. Du behöver inte oroa sig för socker som förekommer naturligt i frukt om du äter det i typiska mängder, eftersom det inte kommer att skada din lever. I själva verket konsumerar frukt - liksom grönsaker - som en del av en näringsrik kost främjar hälsan. Detsamma kan inte sägas om fruktsocker eller fruktos - en kommersiell sötningsmedel som används för att lägga till en söt smak till många livsmedel. Uppgifter tyder på att det kan främja ansamling av fett i levern.

Frukt som en del av en hälsosam kost

Jämfört med tillsatt socker i livsmedel är socker som finns i frukt låg. Dessutom frukter innehåller fibrer, som hjälper till att bromsa nedbrytning av sockret i frukten. Eftersom frukt är näringsrik, de är en del av en hälsosam, välbalanserad kost. US Department of Agriculture rekommenderar att vuxna får minst en halv till två koppar frukt dagligen beroende på din ålder. Om du får 30 minuter eller mer av fysisk aktivitet, kan du äta mer än 2 koppar så länge du är fortfarande inom en hälsosam kalori intervall. Sikta på att äta en mängd olika färgglada frukter.

Fruktsocker och fettlever

Fruktos används som en kommersiell sötningsmedel i många livsmedel. Forskare varnar för att överskott fruktos kan bidra till att utveckla nonalcoholic fettiga leversjukdomen - kännetecknas av ansamling av fett i levern. De fann att patienter med detta tillstånd hade förhöjda nivåer av en fruktos-metaboliserande enzym och förhöjda nivåer av ett enzym som omvandlar socker till fett. Forskarna fann också att patienter med icke alkoholfettlever konsumeras två till tre gånger mer fruktos än personer utan fettlever. Studieresultaten publicerades i juni 2008 års upplaga av "Journal of Hepatology."

Överskott Läsk Höj Red Flag

En studie som publicerades i oktober 2008 års upplaga av "Canadian Journal of Gastroenterology" belysa den potentiella rollen av sockerhaltiga drycker. Det visade sig att 80 procent av människor som hade nonalcoholic fettiga leversjukdomen utan traditionella riskfaktorer konsumeras mellan två och fyra läsk per dag - anses överdriven. Diabetes, högt kolesterol och övervikt är traditionella riskfaktorer. Forskare upptäckte läsk konsumtionen var den enda oberoende variabel som förutspådde fettlever sjukdomen i 82 procent av fallen.

Skära ner på sötsaker

Eftersom överskott läsk lägga en betydande mängd extra socker till din diet - inklusive fruktos - detta är en bra plats att skära ner. Ersätt läsk med örtte, kolsyrat vatten med en skvätt 100 procent fruktjuice och låg salthalt och ingen socker tillsatt grönsaksjuice. Skala tillbaka på andra söta brottslingar i din kost såsom bakverk, sockrade flingor, godis och andra sötade livsmedel. Målet är att ha en mer balanserad kost. Inkludera mer färskvaror och livsmedel som är naturligt söt, såsom en mängd frukt.