XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida

Enligt Maxwell Meng, MD, docent vid University of California i "Current medicinsk diagnos och behandling", det är ganska vanligt för läkare att se urinvägsinfektioner. Således har läkarstuderande funnit ett enkelt sätt att komma ihåg de viktigaste bakterier som orsakar dem. De gör det genom att memorera frasen "SÖKER PP." Varje bokstav står för namnet på en bakterie.

Staphylococcus saprophyticus

Mikrobiologer kan klassificera bakterier genom att använda en färgningsprocess kallas en gramfärgning. S. saprophyticus kallas grampositiva, eftersom det håller den första fläcken som används under färgningsprocessen. Det är också kocker eller har en rund form. I "Review of Medical Microbiology and Immunology," Warren Levinson, MD, Ph.D., professor i mikrobiologi vid University of California skriver att denna bakterie fortfarande den näst vanligaste orsaken till urinvägsinfektioner (UVI) hos unga kvinnor.

Escherichia coli

E. coli är en gramnegativ stav eftersom den inte hålla den första fläcken i färgning processen. Den har en stavform. Denna bakterie visar den vanligaste orsaken till urinvägsinfektioner. Den lever i tjocktarm, men eftersom urinröret ligger nära anus, kan det nå urinröret. Därifrån kommer det stiga till urinblåsan, orsaka en infektion där och fortsätta att migrera uppåt. Kvinnor visar mer mottagliga än män eftersom deras urinrör är mycket kortare. Den kvinnliga urinröret är 1 till 2 inches lång. En manlig urinröret är 7 till 8 inches. Således har E. coli en kortare sträcka att förflytta i den kvinnliga urinröret.

Enterobacter

Också listade gramnegativa stavar, flera arter av Enterobacter existerar, men E. aerogenes och E. cloacae orsakar de flesta av infektioner. Thomas Russo, MD, professor i medicin och mikrobiologi vid State University of New York skriver i "Harrisons Principles of Internal Medicine," att de flesta urinvägsinfektioner orsakade av Enterobacter kommer från förorenade katetrar.

Klebsiella

Enligt Burke Cunha, MD, professor i medicin vid State University of New York School of Medicine i "The Merck Manual för sjukvårdspersonal," Klebsiella aktier likheter med Enterobacter. Denna gramnegativ stav och de flesta av urinvägsinfektioner som det orsakar, även resultera från förorenade katetrar.

Serratia

Dr. Levinson skriver i "Review of Medical Microbiology and Immunology," att denna gramnegativa stav bakterie finns i vatten, jord och tjocktarm. Den UVI som uppstår på grund av Serratia infektioner brukar resultera från urinvägsåtgärder som vidtas vid sjukhuset.

proteus

Proteus är en gramnegativ stav bakterie som finns i vatten, jord och tjocktarm. I "Review of Medical Microbiology and Immunology," Dr Levinson förklarar att Proteus orsakar urinvägsinfektioner på samma sätt som E. coli gör. Men Proteus visar också en mycket rörlig bakterie, som hjälper den att stiga urinvägarna. Dessutom har det ett enzym som kallas ureas. Enzymet gör urinen mindre surt. Denna typ av miljö visar mer gynnsam för Proteus och leder till bildandet av njursten också.

pseudomonas

Denna gramnegativ stav kan orsaka infektioner hos människor som har ett nedsatt immunförsvar. En av de infektioner som det orsakar uppstår på grund av en UTI genom att förorena en kateter. Men när det orsakar infektionen, kommer den att gå in i blodomloppet och sprida sig till huden.