XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida
Bra livsmedel för Esofagit

Esofagit kännetecknas av inflammation eller irritation i slemhinnan i matstrupen. Om du har fått diagnosen esofagit, konsumera mjuk mat som är lättare att svälja, konstaterar The Cleveland Clinic. Uppmärksamma den mat du äter kan hjälpa till att lindra smärta eller obehag i samband med esofagit. Rådgör med en dietist för en fullständig lista över hälsosamma livsmedel som är nödvändiga för ditt tillstånd.

Mjuka frukter och grönsaker


Du kan fortfarande njuta av olika mjuka, tillagade eller konserverad frukt och grönsaker om du lider av esofagit. Som exempel kan nämnas färska bananer, konserverade persikor, äppelmos, avokado, squash och spenat. Frukt- och grönsaksjuicer kan konsumeras om tolereras. Potatis är ett annat bra alternativ, och de kan avnjutas mosade, bakat, kokt eller stuvad. Dessa livsmedel är lätta att svälja och kommer inte att irritera eller hålla sig till slemhinnan i matstrupen. Dessutom, frukt och grönsaker är viktiga källor till många viktiga vitaminer och mineraler.

Mejeriprodukter

Bra livsmedel för Esofagit

Mejeriprodukter såsom mjölk, yoghurt och mjuka ostar kan tolereras. Detta omfattar även glass, krämer, puddingar, sorbet och keso. Undvik mejeriprodukter som innehåller nötter, frön, kryddor, granola eller hela frukter. Välj låg fetthalt produkter över hela att minska intag av mättat fett. Mjölkprodukter är också bra källor till protein, kalcium och vitamin B-12.

Spannmål & Crackers

Bra livsmedel för Esofagit

Raffinerad och kokta färdiga att äta spannmål kan också tolereras av esofagit patienter. Vanligt vitt ris, rullar, vita kex, raffinerade bröd och pasta är andra sädesslag som kan konsumeras. Hela korn som popcorn, brunt ris och bröd med nötter och frön kan vara svåra att svälja och bör undvikas. En gång i veckan, kan du gradvis införa en ny fiberrik säd såsom fullkornsbröd, brunt ris, havregryn eller quinoa om tolereras.

diet Överväganden

Bra livsmedel för Esofagit

Ta små tuggor och alltid grundligt tugga maten innan de sväljer. Födorestriktioner baseras på personliga tolerans. Beroende på svårighetsgraden av ditt tillstånd, kan du kanske att tolerera en mängd olika livsmedel. I allmänhet rekommenderar MayoClinic att undvika citrusfrukter, kryddstark mat, koffein och alkohol. Kryddstark mat inkluderar de som framställts med kryddor som chili, curry och peppar. Råa frukter och grönsaker, nötter, fullkorn, frön och stekt mat kan också vara svårt att svälja och bör undvikas. Rådgör med en dietist för att bestämma dina specifika näringsbehov baserat på ditt tillstånd och aktivitetsnivå.