XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida
Fotled Blåmärken Från Running

Medan fotled blåmärken är vanligtvis förknippas med kontakt sporter som fotboll eller fotboll, kan de också visas efter aktiviteter som innebär ingen kontakt, såsom att köra. En blåmärken, även känd som en kontusion, är en ansamling av blod strax under ytan av huden som orsakar missfärgning. Det finns flera orsaker till vristen blåmärken att uppstå från att köra, av vilka några är ganska allvarligt och kräver medicinsk behandling.

Möjliga orsaker

Blåmärken kan uppstå från antingen en direkt slag mot ankeln eller från skador på ligament, muskler eller ben. Även om vissa orsaker är lätta att identifiera, såsom en stukad fotled efter att ha trampat i en grop, medan andra utan några tydliga tecken på skada. Direkt trauma till den inre fotknölen kan indikera dålig rinnande form såsom ett resultat av slående inre fotknölen med det motsatta foten. Fotled blåmärken kan också bero på kumulativ stress på ben i foten eller ankeln över tiden, speciellt från långdistanslöpning, vilket resulterar i skador såsom stressfrakturer eller ben blåmärken. Vissa riskfaktorer kan öka risken för blödning och därför känslighet för blåmärken samt, såsom blod tunnare mediciner, lågt antal blodplättar eller blodproppssjukdomar.

Behandling

När du märker blåmärken under eller efter att ha kört, stanna och vila vristen. Mindre blåmärken kan behandlas hemma med PRIS protokollet, som står för Protect, vila, is, komprimera och lyfta. Läkemedel såsom paracetamol eller ibuprofen kan vidtas för att lindra smärta, men tänk på att icke-steroida antiinflammatoriska medel ökar också risken för blödning.

När du kontaktar din läkare

Meddela din läkare om du har blåmärken på grund av en skada, blåmärken som är mycket smärtsam eller stor, en uppenbar missbildning av fotleden, svullna, svår fotled smärta, gångsvårigheter, en historia av blåmärken lätt, blödningar från andra delar av kroppen såsom tandköttet eller näsan eller om du lätt får blåmärken utan någon uppenbar skada. Frekventa näsblod eller blödning i tandköttet är en indikation på en blodkoagulering sjukdom såsom hemofili eller von Willebrands sjukdom. Om du tar en blodförtunnande läkemedel såsom Coumadin eller aspirin, kan din läkare behöva justera dosen av din medicinering.

Förebyggande

Även om inte alla orsaker till fotleden blåmärken kan förebyggas, finns det flera saker du kan göra för att minska risken för blåmärken i framtiden. Oavsett om du är en erfaren löpare utbildning för en ras eller en nybörjare bara få in löpning, alltid öka intensiteten, frekvensen och varaktigheten av din träning mycket långsamt. Öka din körsträcka för snabbt, särskilt om du är ny på kör, kan sätta en stor mängd stress på benen och leda till skador eller blåmärken. Också se till att dina skor passar ordentligt och fötterna är väl skyddat. Skor bör bytas ungefär var 300 till 500 miles eller var tredje till sex månader för att upprätthålla tillräcklig dämpning.