XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida
Friska vs. ohälsosamma Oljor

Att välja rätt olja kan verka överväldigande. Alla oljor är en källa till fett, eftersom detta är deras primära näringsämne. När du jämför produkter, finns det två typer av fett för att vara medveten om: mättade och omättade. Det är dessa två näringskomponenter som skiljer en frisk olja från en ohälsosam en.

The Fat Skillnad

Mättat fett är förenat med höga kolesterolvärden, vilket kan öka risken för hjärtsjukdom. Å andra sidan, kan omättade fetter gör det motsatta och bidra till att minska riskfaktorer för hjärtsjukdomar. För att du väljer en hälsosam matolja, läsa näringsvärdesdeklarationen på baksidan av produkten och plocka oljor som har den minsta mängden mättat fett i jämförelse med omättat fett. 2010 Dietary riktlinjerna för amerikaner rekommenderar att begränsa intag av mättat fett till mindre än 10 procent av kalorierna i din totala kosten.

friska Oljor

Det finns två typer av omättade fetter främst i friska matoljor: enkelomättade och fleromättade fetter. Äta mat rik på någon av dessa fetter kommer att bidra till att förbättra ditt hjärta hälsa och kan spela en roll i blodsockerkontrollen, enligt American Heart Association. Oljor med hög enkelomättat fett innehåller olivolja, raps och jordnötsolja. Oljor rika på fleromättat fett innefattar safflor, sesam, soja, majs och solros fröoljor. Alla dessa oljor är din bättre eller friskare, alternativ på grund av deras lägre halt mättat fett. Vid 6 procent, har rapsolja den minsta andelen mättat fett.

ohälsosamma Oljor

Vissa matoljor är gjorda av växter som innehåller en högre andel av mättat fett. Dessa produkter är kända som tropiska oljor och innefattar kokos, palm och palmkärnolja. Vid 92 procent, har kokosolja den högsta andelen mättat fett. Du hittar dessa oljor främst i kommersiella snacks, som kakor, tårtor och chips, men du kan också hitta dem säljs separat på hyllorna i livsmedelsbutiker. Begränsa ditt intag av livsmedel som innehåller dessa tropiska oljor, och undvika att använda dem i din dagliga matlagning.

tips

Varje ett gram fett - omättad eller mättad - har mer än dubbelt så många kalorier än ett gram protein eller kolhydrater. Även om du väljer en hälsosam olja, använder det med måtta för att undvika alltför stora kalorier. Mät exakt betjäna storlekar av oljor innan de läggs till recept för att styra det belopp du använder. För att upprätthålla kvaliteten i din kost, konsumera oljor rika på omättat fett i stället för de mycket mättat fett, inte i kombination med dem.