XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida

Hur är öronvax Made?

Naturliga försvar för örat

Vax, mer korrekt kallas cerumen, produceras av kroppen för att hålla smuts, bitar av hud, bakterier och väta ur hörselgången. Vax kan också vara irriterande när de produceras i alltför stor mängd, orsakar huvudvärk, inre tryck och tillfälligt hörselnedsättning om de lämnas obehandlade. Vissa människor producerar kopiösa mängder av öronvax, medan andra aldrig kan producera tillräckligt för att få den att bygga upp till besvärande nivåer. Forskare har konstaterat att kaukasier och afroamerikaner tenderar att producera fuktigare öronvax (kallad "våta" cerumen), medan asiater och indianer oftast utsöndra "torr" vax. Dock undantag finns i överflöd i alla dessa grupper. Dessutom har kvinnor visat sig drabbas oftare av överskott öronvax produktion jämfört med män. Människor som lever i fuktiga områden i världen har visat sig producera mer öronvax än de i torrare klimat.

Hud körtlar producerar Wax

Ceruminous körtlar, även kallade talgkörtlar, är belägna i mycket tunn hud som linjer yttre delarna av hörselgångar. De är en del av familjen så kallade kallade apocrine körtlar, som också finns i brösten och armhålorna, där de är förknippade med kroppslukt. Medicinsk forskning har ännu inte skaffat sig en stor mängd information om driften eller reglering av apocrine körtlar i allmänhet. Under normala förhållanden, de ceruminous körtlar producerar en mycket långsam och jämn ström av cerumen, som vanligtvis kallas öronvax. Små partiklar av kasserade huden, som kontinuerligt och omärkligt är en byggnad på resten av kroppen, är också blandas in med de cerumen (i själva verket är en stor del av de cerumen syfte att föra bort hörselgången s skjul hud, vilket annars skulle skadligt bygga upp). Vaxet, som har ett lätt surt pH-värde och vanligtvis en märkbar lukt, kan vara brun, svart eller gult beroende på personen. Vaxet tenderar att flyta långsamt utåt och vanligtvis faller bort från örat på sin egen eller sköljs ut, men i äldre vaxet torkar ut och tenderar att fastna i hörselgången. För dem som naturligt producerar för mycket öronvax, leder detta till regelbundna blockeringar och behovet av att rensa vax ur öronen med några veckors mellanrum.

Effektiva sätt att avlägsna överskott öronvax

När det gäller allvarliga vax buildups får försök sprut borttagning behöva upprepas flera gånger under en period av dagar; öronen kan behålla vatten och tillfälligt orsaka hörselsvårigheter, men varje väteperoxid ansökan löser normalt upp vaxet lite mer. Om vax fortfarande inte klart efter flera behandlingar, bör konsulteras en husläkare eller medicinsk klinik. En läkare har bättre utrustning som man kan se in i hörselgången och spola bort vaxet. Det är mycket viktigt att inte försöka hem rättsmedel för öronvax uppbyggd om det finns en perforering i trumhinnan, eftersom detta kan orsaka bestående skador.