XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida
Hur identifiera buksmärta

Buksmärta kan vara en obekväm och oroande symptom på en mängd olika sjukdomar och tillstånd. Medan svår smärta är ett tecken på ett allvarligt tillstånd som måste diagnostiseras och behandlas av en läkare eller sjuksköterska, är buksmärtor vanliga och oftast oviktiga, enligt Merck. Om en person försöker bara ta reda på om han har influensa eller en läkare gör en definitiv diagnos, användning både observation och tester för att upptäcka vad den bakomliggande orsaken är.

Steg 1

Konsultera en läkare. Om buksmärtor är inte allvarlig och har pågått i ett par dagar, boka tid hos din husläkare. Om smärtan är svår, har plötslig, eller har blivit värre under de senaste dagarna, gå till en akut vård anläggning eller sjukhusets akutmottagning.

Steg 2

Bedöma graden av smärta. Det kan vara till hjälp att gradera smärtan på en skala från 1 till 10, där 10 är den mest allvarliga. Detta kan hjälpa läkaren att avgöra om ett problem är ett allvarligt tillstånd som blindtarmsinflammation eller ett mindre problem som gas.

steg 3

Notera hur länge smärtan har varit närvarande och om den har förändrats alls sedan problemet uppstod. Försök att komma ihåg vad du åt strax innan smärtan började.

steg 4

Palpera, eller känner runt det smärtande området. Notera att om det blir värre om tryck appliceras på någon speciell plats.

steg 5

Lyssna till magen genom att använda ett stetoskop. Du bör höra vissa tarmljud i vart och ett av de fyra kvadranter. Notera eventuella överdrivna tarmljud och vara medveten om eventuella kvadranter där inga tarmljud kan höras alls.

steg 6

Anteckna eventuella ytterligare symptom som feber, kräkningar eller diarré. Dessa kan vara viktiga ledtrådar i diagnostisera källan till problemet och lindra buksmärtor. MayoClinic.com föreslår söker medicinsk hjälp om buksmärtor åtföljs av allvarliga symtom som kräkningar blod eller bröstsmärtor.

steg 7

Observera något som gör buksmärtor bli bättre eller sämre. Smärta som passerar när du vandrar runt kan bero på gas. Smärta som blir värre när du äter kan bero på sjukdom i gallblåsan. Smärta som kommer och går i vågor kan bero på njursten eller gallsten, enligt MedlinePlus.

steg 8

Lokalisera smärtan. Läkare beskriver buken som är uppdelad i fyra kvadranter: den övre vänstra, övre högra, nedre vänstra och nedre högra. Varje kvadrant innehåller olika organ, så din läkare kan ha möjlighet att begränsa orsaken till problemet genom att veta exakt var det gör ont.

steg 9

Beskriv smärtan så gott du kan. Ord som brännande, tryck, värk eller stickande kan vara till stor hjälp för att fastställa orsaken till buksmärtor.

steg 10

Samtycke till ett blodprov. Blod arbete kan avslöja orsaken till buksmärtor genom att mäta nivåerna av kemikalier som produceras av organ i buken, såsom lever, bukspottkörtel, njurar, tarmar, mage och reproduktionsorganen hos kvinnor.

steg 11

Samtycke till en buken röntgen och andra former av radiologiska tester. Radiologi är ett effektivt verktyg för att se exakt vad som orsakar problemet, vare sig det är från inflammation, en blockering, en tumör eller någon annan synlig källa.

varningar

  • Omedelbart söka medicinsk hjälp om du har bröst, hals, eller skuldra; har plötslig, kraftig smärta; har ont i eller mellan skulderbladen; kräks blod; eller har blod i avföringen.

tips

  • Rapportera eventuella mediciner du har tagit och om de har haft någon inverkan på smärtan.

Saker du behöver

  • Stetoskop