XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida
Icke-sura livsmedel lista

Att äta en kost högre i icke-sura livsmedel än sura livsmedel kan gynna din hälsa eftersom det innebär att du kommer att konsumera en diet högre i frukt och grönsaker och mindre salt. Minska den totala syra i din kost kan bidra till att förebygga kroniska sjukdomar såsom cancer, benskörhet, högt blodtryck och stroke.

Potential Renal Acid Load

Mängden syra livsmedel skapar i kroppen när du konsumera den är baserad på den potentiella njursyrabelastning av maten - inte pH-värdet i maten innan du förbrukar den. Den PRAL är en värdering av hur mycket syra eller bas maten låter utsöndras i urinen. Din kropp måste göra sig av överskottssyra i urinen för att bibehålla en hälsosam pH-miljö. Den surare ett livsmedel skapar i kroppen, desto mer syra utsöndras i urinen. Under 1990-talet, forskare genomfört en studie för att beräkna PRAL värde av 114 ofta konsumeras livsmedel. Studien publicerades i "Journal of American Dietetic Association" i 1995. Detta är PRAL index som för närvarande används. En PRAL under noll indikerar en icke sur mat, och ju lägre PRAL poäng, desto mer basisk maten.

icke-sura frukter

Den mest alkaliska frukt, frukten med den lägsta PRAL, är russin med PRAL negativa 21. Svarta vinbär, bananer, aprikoser, kiwi och körsbär följer med PRAL värden mindre än negativa 3. De icke-sura frukter nekande 2 till negativ 3 sortimentet är apelsiner, ananas, citronsaft, persikor, jordgubbar och 15 olika äppelsorter. Vattenmelon och druvsaft är också icke-sur, om än något mindre alkaliskt med PRALs av negativ 1,9 och negativ 1,0.

icke-sura grönsaker

Spenat är den mest alkaliska eller icke-sur grönsak med en PRAL negativ 14. Selleri, morötter, blomkål, potatis, rädisor, aubergine och tomater följer med PRALs mindre än negativa 3. zucchini, sallad, cikoria, purjolök, lök, svamp, paprika och broccoli följer med PRALs mindre än negativ 1. gurka och sparris är något mindre alkaliskt med PRALs av -0,8 och negativt 0,4, men de är fortfarande betraktas som icke sur.

Icke sura baljväxter och nötter

De baljväxter och nötter givna Pral värden är gröna bönor, linser, ärtor, hasselnötter, jordnötter och valnötter. Av dessa var endast två livsmedel visat sig vara icke-sura - gröna bönor med PRAL negativ 3,1 och hasselnötter med en PRAL av -2,8.

andra livsmedel

Andra livsmedel som ingår i de 114 matar given Pral värden är inte anses vara icke sur, eftersom de inte har negativa Pral värden. Dessa livsmedel innehåller kött, fågel, fisk, spannmål, mejeriprodukter och ägg. Men de flesta människor kan konsumera dessa livsmedel med måtta för att få tillräcklig näring utan att öka syranivåer i kroppen. Det viktiga är att en icke sur kost är högre i frukt och grönsaker och lägre i andra livsmedel.

Andra möjliga sura livsmedel

Observera att vissa livsmedel kan öka syra i magen, även om de har en negativ PRAL värde. Dessa livsmedel innehåller citrusfrukter, tomat, vitlök och lök. Om du har gastroesofageal refluxsjukdom, som kännetecknas av kronisk långvarig halsbränna, bör du undvika dessa livsmedel eftersom de kan utlösa symtom. Naturligtvis alltid tala med din läkare eller dietist om ändringar i din kost.