XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida

Irritable bowel syndrome kan vara ganska frustrerande och pinsamt för dem som lider med sjukdomen. För vissa måste deras dag planeras runt symptomen. Denna störning i tarmarna kan orsaka allt från diarré eller förstoppning till svåra kramper. Lyckligtvis finns det många saker som en person kan göra för att kontrollera och lindra deras symtom.

orsaker

Det är inte känt exakt vad som orsakar colon irritabile. Forskare tror att signaler som skickas från hjärnan till tarmen inte fungerar, orsakar problem i hur musklerna i tarmen sedan arbeta. Vissa människor kan finna vissa livsmedel, läkemedel eller stressiga situationer utlöser tillståndet. Vad kan orsaka colon irritabile i en person kan vara helt annorlunda för en annan.

symptom

Irritable bowel syndrome är ett vanligt tillstånd, och många människor lider symptom som är mild nog att inte söka läkarvård. De grundläggande symptomen är magsmärtor, eller svåra kramper, tillsammans med antingen diarré eller förstoppning, och det är normalt att variera mellan de två. Andra symtom är uppblåsthet eller avföring med slem. Många av de drabbade kommer att kännas som de inte har klarat alla deras avföring under tarmrörelserna.

Diagnos

En läkare kan diagnostisera de flesta av sina symtom. Många gånger inga andra medicinska tester kommer att krävas, såvida de inte är skyldiga att utesluta möjligheten av ett annat tillstånd. Tester såsom en pall analys eller en sigmoidoskopi utförs. En sigmoidoskopi är ett förfarande gjort att titta inuti de lägre tarmarna för andra problem som kan förekomma. Ett blodprov kan också ges för att testa för andra bakomliggande orsaker. När din läkare har gjort sin diagnos, kan en plan för behandling sättas i verket.

Behandling

Irritable bowel syndrome är en hanterbar tillstånd, men behandlingsprocessen är i allmänhet lång sikt. Behandlingen kommer att innebära att eliminera livsmedel som misstänks orsakar problemet; denna del av behandlingen kommer också att kräva att patienten att göra ändringar i sin kost och livsstil, som att lägga fiber och få mer motion. Läkaren kan också ha patienten hålla en daglig dagbok på hennes matintag och symtom efter att ha ätit. En annan behandlingsprocess kan kalla för tillsättning av läkemedel för att underlätta att stoppa symptomen. Om patienten lider diarré eller förstoppning, over-the-counter eller receptbelagda läkemedlen kommer att läggas till behandlingen för att minska dessa symtom. Om villkoret är stress-inducerad, kommer medicinering ges för att minska patienternas stress, eller livsstilsförändringar kan införas, såsom meditation och yoga för att minimera och hantera stress.

Styra med diet

Behandla colon irritabile kan ta tid att se vad som fungerar och vad som inte gör det. Genom att undvika koffein och alkohol samt att begränsa hur mycket fet mat du äter, kan symtomen vara mindre. Om du lider anfall av diarré, är det bäst att sätta en gräns för hur mycket mejeriprodukter, frukt och konstgjorda sötningsmedel du förbrukar. Om du lider av förstoppning, behöver din fiber intaget ökas. Detta kan ske antingen genom att lägga till ytterligare fiber i din kost genom livsmedel eller kosttillskott. Om du lider av gas och uppblåsthet, undvika livsmedel såsom okokt kål, bönor, broccoli och blomkål.