XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida

Avkoppling är den mest kända fördelarna med massage och det är också det viktigaste. För att förstå varför, låt oss först titta på hur massage orsakar avslappning i kroppen.

Massage och nervsystemet

Nervsystemet är uppdelat i fyra grenar:
Det centrala nervsystemet - hjärna och ryggmärg
Det perifera nervsystemet - som förbinder hjärnan och ryggmärgen till resten av kroppen
Det somatiska nervsystemet - som kontrollerar de yttre sinnesorgan och reflexer
Det autonoma nervsystemet - som kontrollerar motoriska nervceller och inre organ.
Det autonoma systemet är en del av det perifera nervsystemet och är uppdelad i två delar sympatiska och parasympatiska.

Det sympatiska grenen styr stress (eller kamp eller flykt svar). Under stress, blodkärl ihop, blir andningen snabbare och mer ytlig, blodtryck stiger eleverna ihop stängs smälta ner systemet och muskler skärpa, allt i förberedelse för plötsliga utbrott av rörelse.
De parasympatiska gren kontroller i raka motsatsen till det sympatiska grenen och kontrollerar avslappning svar. Under avkoppling svar blodkärlen expandera, andnings saktar och fördjupas, blodtryck sänks, elever vidgas, matsmältningssystemet aktiveras och musklerna slappnar av.
Nu när vi vet hur massage initierar avslappning svar, låt oss undersöka hur aktiverar det parasympatiska svar banar väg för andra förmåner såsom sänkt blodtryck, förbättrad överföring syre och förbättrad muskel näring och sophämtning.

Lägre blodtryck

Blodtryck är den mängd kraft som behövs för att trycka blod genom artärer och vener. Ett blodtryck behandlingen har två nummer, det systoliska - vilket är trycket i artärerna när hjärtat kontrakt och det diastoliska - vilket är det tryck i venerna när hjärtat slappnar av. Normalt blodtryck är mellan 100 och 120 för det systoliska nummer och 70 till 80 för det diastoliska. Och en läsning över 140 (systoliskt) eller 90 (diastoliskt) är överväga högt blodtryck.
Den främsta orsaken till högt blodtryck är förträngning eller blockering i blodkärlen, vilket gör att blodet att flyta igenom vid ett högre tryck. Tänk på en trädgårdsslang; om du sammandra öppningen vid änden av slangen, blir strömmen starkare och mer koncentrerad. När det gäller blodkärlen, är mest sammandragning orsakad av samlingar av plack på kärlväggarna.
Massage tar inte bort detta plack men det slappna av kärlväggen, vilket skapar mer utrymme, så att blodet kan flöda mer fritt och sänka blodtrycket.

Förbättrad syretransporten

Under stress, blir andningen snabb och ytlig. När detta händer kärlen i lungorna (alveolerna) inte har möjlighet att fullt ut utbyta CO2 och syre som sedan innebär mindre syre kommer in i blodet med varje andetag.
Genom att aktivera det parasympatiska svar, saktar massage och fördjupar andningen, vilket gör att mer syre att absorberas i blodet och uppmuntrar lanseringen av mer CO2. Långsammare, djupare andning saktar också puls eftersom samma mängd blod har mer syre så att hjärtat inte behöver arbeta så hårt för att tillgodose kroppens syrebehov.

Förbättrad Muscle Nutrition och sophämtning

Blodet transporterar syre och näringsämnen till organ och muskler. Det bär också bort avfallsprodukter från ämnesomsättningen som skall filtreras genom levern, njurar och lungor. Så sakta andning, öka volymen av syre och avkopplande och expanderande blodkärl alla bidra till att öka mängden och hastigheten med vilken näringsämnen foder muskler och organ.
Aktivering av de parasympatiska systemen också slappnar av skelettmuskler, vilket ytterligare ökar blodflödet. Skelettmuskler har en rik blodtillförsel, med miljontals fartyg. Under stress, kontraktet som muskler constricts blodflödet ytterligare. Muskel är också mycket aktiv vävnad, och som använder en mycket syre och näringsämnen och producerar en hel del avfall, även vid vila. Avslappnande muskler medger blod att flyta mer fritt i muskelvävnad som ger mer värdefulla näringsämnen och spolar ut dessa restprodukter. Detta hjälper musklerna arbeta mer effektivt och är särskilt användbart när återhämta sig från skador.

Best nytta för alla

Den enkla handlingen att aktivera det parasympatiska nervsystemet har djupgående effekter på andra system i kroppen. Och genom att aktivera detta system erbjuder massage en mängd medicinska fördelar. Men kanske är den bästa nyttan av massage som det känns bara bra.
Görs på rätt massage förnyar kropp och själ nästan som att slå en återställningsknapp. Muskler återställs, så nära som möjligt till deras "fabriks" och det är denna djupa känsla av lugn, klarhet och välbefinnande som kan pågå i timmar, eller till och med dagar.
Och dessa effekter är kumulativa så ju mer regelbundet din massage rutin, desto längre dessa fördelar sist.