XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida
Orsaker till Hosta efter att ha ätit

Matsmältningskanalen och lungorna både kurs genom halsen. Som ett resultat kan äta irritera delar av luftvägarna, vilket gör att du hosta efter att ha ätit. Hosta efter att ha ätit kan orsakas av allergier eller annan sjukdom. Om du konsekvent hosta efter att ha ätit, prata med din läkare för att se om det finns ett underliggande problem som orsakar dina symtom.

Mat allergier

Födoämnesallergier påverkar uppskattningsvis sex procent av spädbarn, en februari 2003 artikel i "Journal of Allergy and Clinical Immunology" anteckningar. Även om många människor växa ur sina födoämnesallergier under barndomen, cirka 2 procent av amerikanska vuxna har födoämnesallergier som kvarstår. Vanliga födoämnesallergier innehålla nötter, komjölk, ägg och soja. Även om födoämnesallergier kan orsaka olika reaktioner hos olika människor, kan oral allergi syndrom orsaka svullnad av läppar och ansikte samt irritation och täthet i halsen, vilket kan leda till hosta. Vanliga triggers för oral allergi syndrom är äpplen, persikor, avokado, citrusfrukter, bär och selleri.

Sura uppstötningar

Gastroesofageal refluxsjukdom orsakar ibland hosta efter att ha ätit. GERD är ett resultat av magsyra och delvis smälta maten fly magen och reser upp i matstrupen. Eftersom denna syra irriterar halsen, kan det leda till en hosta. Andra tecken på GERD inkluderar halsbränna, en bitter eftersmak i munnen och matsmältningsbesvär.

dysfagi

Problem med att svälja, även kallad dysfagi, kan också orsaka hosta efter att ha ätit. Dysfagi kan inträffa efter att någon har en stroke eller kirurgi på sin hals. Dysfagi kan också orsakas av sura uppstötningar eller neurologiska sjukdomar, såsom Parkinsons sjukdom, multipel skleros, och Lou Gehrig sjukdom.

Med dysfagi, blir det svårt att svälja, vilket kan leda till mat och annat innehåll från magsäcken in i lungorna i små eller stora mängder. Små mängder irritera luftvägarna och vanligtvis orsakar ofta hosta, som kan vara värre efter att ha ätit. Inträde av stora mängder maginnehållet i lungorna orsakar ett allvarligt tillstånd som kallas aspirationspneumoni, som kan vara dödlig.

Utvärdering

Om du har ihållande hosta efter att ha ätit, prata med din läkare. Ta bort livsmedel från din diet som kan orsaka att hosta kan hjälpa till att identifiera en underliggande födoämnesallergi. En specialiserad röntgen studie, känd som en barium svälja, kan hjälpa till att diagnostisera orsaken till dysfagi. Din läkare kan också förskriva läkemedel eller tester för att diagnostisera GERD om han misstänker att är orsaken till din hosta.