XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida

Roliga fakta om mögligt bröd


Det är en vanlig företeelse: du köper en limpa bröd, bara äta en del av det med middag, och placera den i en påse för att äta senare. Sedan du glömma det. När du kommer ihåg det, du drar upp påsen för att upptäcka att det är täckt av mögel. Utöver det faktum att du inte kan äta bröd, finns det några roliga fakta om mögligt bröd du kanske inte vet.

Mikroskopisk

Formen du ser på bröd är inte singulära organismer, som ett enskilt träd i skogen eller blomma utanför ditt hus. Snarare mögel består av en ansamling av mikroskopiska svampar. Detta innebär att när du kan se vissa mögel, vad du faktiskt ser är en koloni av tusentals (eller ännu mer) av enskilda svamp organismer. Dessa kolonier inte bara sitta på ytan, antingen. Snarare har de rötter som sträcker sig ner i brödet som växter har rötter som går ner i marken.

Resa

Om du någonsin har sett en maskros som omfattas av individuella vita trådar (kallas buketter), har du sett dessa buketter blåsa bort växt huvudet och ta flyget. Var och en av dessa buketter är faktiskt en maskros frö. När de landar, kan de växa till nya maskrosor. Formen du ser på brödet kan spridas på ett liknande sätt. Svampar producerar sporer, som de släpper ut i luften. När sporerna landar i livsmedel, kommer de att slå rot och växa ny svamp som i sin tur kommer att producera nya sporer. På detta sätt kommer mögel växer exponentiellt över en bit obevakad bröd förseglas i en påse.

Smitta

Mögel är inte kräsen om maten som den kommer att växa. Till exempel, sporerna från mögel växer på bröd kan landa och slå rot i ost, pasta eller kött lika enkelt som en annan brödlimpa. Det är därför du behöver för att kasta bort möglig mat omedelbart: din mögligt bröd kan infektera alla dina andra livsmedel med mögel också.

Naturens Garbage Män

Även bröd mögel kan vara en olägenhet för dig, det faktiskt spelar en viktig roll i naturen. Brödet som formen växer innehåller näringsämnen som hjälper livet, både mänskliga och planta. Om du inte ska använda dessa näringsämnen, då naturen vill tillbaka dem. Mögel återvinner dessa näringsämnen tillbaka till naturen genom att "äta" bröd och konsumera dessa näringsämnen. När svampen finner slutligen sin väg tillbaka till jorden, de näringsämnen som de bär blivit en del av marken för växter använder.