XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida
Tånagel obehag efter att ha kört

Fot och tå smärta är mycket vanliga problem bland löpare. Foten tar en hel del stress och måste hålla hela kroppsvikten på en liten yta. När du faktor i bultande fötterna intar under en körning, kan du se varför de är benägna att skada. Många löpare klagar över tånagel smärta efter en längre tillryggalagd sträcka, och smärtan kan bero på en överdriven mängd blod sammanslagning under tånagel eller från en nageltrång.

inåtväxande tånaglar

Inåtväxande tånaglar resultera när kanterna på tånagel vända nedåt och växa in i mjuk vävnad av tån. Detta kan leda till infektioner eftersom den plats där tånagel växer i tån är som ett öppet sår, och bakterier kan komma in där och orsaka problem. Inåtväxande tånaglar är oftast ett resultat av att inte trimma dina tånaglar ordentligt. Du bör undvika att trimma spiken för kort, eftersom det har en tendens att växa i den mjuka delen av huden på kanterna när det börjar att växa tillbaka. En tånagel som mer rundad också har en tendens att växa till tå, eftersom det inte finns några definierade kanter. Skor som är för liten kan orsaka tånagel att pressas nedåt in i tå, och detta skulle kunna styra den riktning i vilken spiken växer. Köra och sätta en stor press på fötter och tår kan också orsaka tånaglar att växa till tå.

svarta tånaglar

Svarta tånaglar resulterar från att köras i skor som är för små eller från det ökade blodflödet under tånagel. Om dina skor eller strumpor är för hårt, konstant gnidning när du kör din tå mot slutet av skon eller sockan kommer att orsaka friktion, vilket resulterar i ett blåmärke eller svärta under tånagel. Svarta tånaglar kan också orsakas av trycket av blod tvingas in i tårna när du kör. Med varje steg, kommer foten framåt, och blodet flyter fram i foten ansamlas i tån. Detta kan leda till ansamling av blod under din tånagel. Varmare väder kan också öka dina chanser att drabbas av svarta tånaglar under körning, eftersom dina fötter tenderar att svälla mer i värmen.

behandlingar

Stoppning tårna eller placera små mängder bomull under din tånagel där den växer i nailbed kan vara effektivt för att hjälpa till att bekämpa inåtväxande tånaglar. Byta skor och vila den skadade foten kan hjälpa till att hålla nageltrång från att bli värre. Att hjälpa till att läka en svart tånagel, vila och höjd kommer att bidra till att minska blodflödet till området. Du kan välja att tillämpa is till tå för att minska blodflödet och minska svullnaden.

Förebyggande

Överväga att byta löparskor, välja ett par med mer tå rum, innan du kör igen. Du kan svepa stoppning eller bandage runt den skadade tå innan du kör för att minska friktionen. För att förhindra inåtväxande tånaglar, hålla dina tånaglar tillräckligt kort så att de inte skaver mot dina skor eller strumpor när du kör, men tillräckligt länge att du inte riskerar kanten av nageln växer in i köttet av din tå. Du bör också skära dem fyrkantiga så det finns en definierad kant till nageln.