XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida

Tonsillektomi är ett kirurgiskt ingrepp för att ta bort tonsiller från baksidan av halsen. När en person lider förstorad kan svullna eller smärtsamma tonsiller och kronisk halsfluss som inte kommer att klara upp efter antibiotikabehandling, en öron-, näs- och halsläkare rekommenderar en tonsillektomi. Tillvägagångssättet är bland de vanligaste operationerna. Barn som upplever sju betydande tonsill infektioner i ett år eller fem i vardera av två på varandra följande år är troliga kandidater för en tonsillektomi. Komplikationer efter en tonsillektomi är vanligtvis försumbar om kirurgens instruktioner följs.

Svullnad

Efter en tonsillektomi, insidan av munnen, liksom utsidan (ansikte, hals och käke), kommer att vara svullen. För att minska svullnad, använda en kylklamp på halsen var 30 till 45 minuter eller vid behov. Räkna med att vara svullen i upp till två veckor efter operationen. Om du svullnad varar mer än två veckor, kontakta läkaren som utförde operationen.

Smärta

En tonsillektomi är ett snabbt förfarande (varar ca 45 minuter), men smärta i samband med operationen kan pågå i veckor. Svälja kan vara otroligt smärtsamt, som att försöka svälja brinnande vatten. Smärtan är vanligtvis isolerade i halsområdet, men kan sträcka sig in i käken för en dag eller två efter operation.

Förvänta måttlig till svår smärta under minst två dagar till en vecka efter operationen. Din läkare kan ordinera smärtstillande medicin för att lindra obehag och hjälpa dig att slappna av så att du kan sova. Om du fortfarande upplever smärta efter två veckor, kontakta din läkare. Snitten där dina tonsiller togs bort kanske inte läker ordentligt.

Svårt att äta och svälja

Under de två veckor efter operationen kan du ha extrema obehag när du försöker att tugga eller svälja mat. Äta någon typ av varm, lagad mat kan förvärra det öppna såret i baksidan av halsen som försöker skorv över och läka sig själv. Hålla sig till en diet av kalla objekt som milkshake, glass och Jell-O tills du har möjlighet att svälja utan svår smärta. Mindre portioner och mjukare livsmedel som äts långsamt lindra smärtan och låta kroppen att läka snabbare.

Blödning

Det kommer att bli ett öppet sår i munnen efter tonsillektomi, så oral blödning är normalt. Räkna med att se blod på tungan, läppar, tänder eller var som helst i munnen under två till sju dagar efter operationen. Om du försöker att äta mat som kräver intensiv tugg (som en biff), kommer du antagligen att uppleva mer blödning än om man äter mosade grönsaker eller en frukt smoothie. Kontakta din läkare om du fortfarande blöder en vecka efter operationen; det kan vara ett tecken på att dina sår inte strejkbryteri över ordentligt.

varningar

Rökning kommer att göra tonsillektomi biverkningar värre och bör undvikas. Inte utövar efter operationen under flera dagar. Undvik också trånga områden eller vara runt många människor för en vecka eller två för att undvika risken för infektion. Kryddstark mat och sura frukter (som apelsiner) kan orsaka komplikationer och bör undvikas under minst två veckor för att minska risken för en brännande känsla och obehag i halsen.