XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida

Vad som orsakar klåda efter ett getingstick?


Getingar är små, så de behöver sina svider att varna rovdjur och för att skydda sina hem. När getingar sting dig, de släpper en gift i huden som är fylld med antigener, så många som 13, enligt Dr Carl Mealie på Medscape, som arbetar tillsammans för att orsaka smärta, klåda och svullnad. Blåsningen själv är en ofarlig olägenhet; det är giftet som orsakar den sanna smärta. Den uppfyller sitt syfte eftersom det gift avskräcker de flesta människor och djur från stör getingar.

Fördelning av celler

Geting gift innehåller enzymer som bryter ner väggarna i cellerna som gör det möjligt för antigenerna i giftet att ta sig in i andra celler och in i blodet. Ett antal enzymer i giftet är också ansvariga för degranulating mastceller vid platsen för sticket. Mastceller är väsentliga i kroppens inflammatoriska processen och när de är degranulated, de frisätter histamin som orsakar de klassiska getingstick symptom på klåda, sveda och svullnad.

Histamin

Histamin är en förening som kroppen producerar naturligt. Det är en viktig del av det inflammatoriska svaret och används vanligen av immunsystemet för att bekämpa patogener. Det är också en viktig komponent i getinggift. Det orsakar svullnad, smärta och klåda. Den genomsnittliga histaminkoncentrationen i geting gift är 4,3 mg / g enligt läkare och forskare R. Jaques och M. Schachter. Histamin som finns i giftet säkerställer att sting fortfarande kan vara obehagligt även om offret inte har en stark inflammatorisk respons på grund av minskad känslighet.

acetylkolin

Acetylkolin är en signalsubstans som produceras av kroppen, men det finns även i getinggift. Enligt Dr. Mealie, bringar acetylkolin, "en intensiv depolarisering av nociceptorer inom dermis." De nociceptorer är ansvariga för uppfattningen av smärta, så deras depolarisation sänder en signal till hjärnan som orsakar dig att känna smärta vid platsen för getingstick. Detta ökar effekten av histamin.

serotonin

Serotonin är också en signalsubstans brukar kallas lycka hormon. Tyvärr är det också delvis ansvarig för känslan av smärta i samband med en getingstick. Serotonin indikerar blödning, så en ökad lokal närvaro utlöser känslan av smärta. Serotonin orsakar också blodkärl till spasm och avtal som bidrar till känslan av obehag och tillsammans med acetylkolin ökar effekten av histamin.