XXXXX.com  Home
janahernette.com  Huvudsida
Vilka är de positiva hälsoeffekterna av brunt ris och ångade grönsaker?

De positiva hälsoeffekterna av att äta brunt ris och ångad grönsaker är många, bland annat en minskad risk för vitamin- och mineralbrist, mindre vävnadsskador på grund av fria radikaler oxidation och bättre matsmältning. Brunt ris är en mer näringsrik alternativ till vitt ris eller nudlar. Ångkokning grönsaker är det bästa sättet att bevara näringsämnen och smak. Kombinera fullkorn med grönsaker och baljväxter är ett bra sätt för vegetarianer att få essentiella aminosyror. Rådgör med en dietist om hur mycket brunt ris och grönsaker är lämpliga för dig varje dag.

Brunt ris

Brunt ris är mer näringsrik än vitt ris, eftersom det har endast det yttre lagret eller skrovet bort från säden. Däremot är vitt ris mer förfinad och har flera skikt avlägsnats, vilket minskar dess näringsinnehåll. Brunt ris är relativt rik på lösliga fibrer, vilket gör att du känner dig mätt längre och minskar risken för överdrivet ätande. Fiber främjar också tarmmotilitet och regelbundna tarmrörelser, samt balanserar kolesterolhalten i blodet. Jämfört med vitt ris, bruna sorter har en lägre glykemiskt index, vilket innebär mindre dramatisk effekt på blodsockernivåer och mer balanserad frisättning av insulin. Brunt ris erbjuder också mikronäringsämnen, inklusive generösa mängder av zink och niacin. En kopp brunt ris innehåller cirka 215 kalorier, 5 gram protein, mycket liten natrium och ingen kolesterol.

Grönsaker

Grönsaker är alltid rekommenderas av dietister och hälsoexperter, även om många människor är fortfarande tveksamma till att inkludera dem i sin kost i betydande mängder. Inte bara finns många grönsaker höga i olösliga fibrer, men de innehåller ofta ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och fytokemikalier som fungerar som kraftfulla antioxidanter. Antioxidanter eliminera fria radikaler, som är kopplade till skador på blodkärlen och vävnader åldrande. Vissa grönsaker, som broccoli, grönkål och blomkål, innehåller föreningar som avskräcker cancerceller, enligt "Public Health Nutrition." Grönsaker är generellt lågt kaloriinnehåll och vissa, såsom morot, selleri och gurka är så låg i kalorier som metaboliserar dem bränner fler kalorier än de innehåller. Mellan två och tre koppar grönsaker varje dag rekommenderas av de flesta hälsovårdsmyndigheterna.

Fördelarna med Steaming

Ångande allmänt anses vara det bästa sättet att tillaga grönsaker, eftersom det inte förstör näringsämnen så mycket som stekning, kokning, grillning och även sauteing gör, enligt "näringsrika vetenskaper för människors hälsa." Med mer näringsämnen, grönsaker är friskare och ofta mer smakrik . Ångande grönsaker också gör dem lättare att smälta, eftersom de är mjukare och lättare att tugga. Väl tuggas och smälta grönsaker leder till mindre matsmältningsbesvär och svullen. Dessutom ångande grönsaker inte kräver olja, vilket är användbart om du är på en fettsnål kost.

Serveringstips

Kombinera brunt ris med ångkokta grönsaker ger ett exceptionellt hälsosam måltid på grund av alla de vitaminer, mineraler, kostfiber, essentiella fettsyror och protein. De flesta grönsaker är låg i protein eller aminosyror, så att kombinera dem med friska korn, såsom brunt ris, är viktigt, särskilt för vegetarianer. Brunt ris är inte en fullständig källa till protein, men lägger till linser eller bönor ökar proteinintag, samt lägga till mer fiber och folat till din måltid. Det ökar också innehållet i ris och grönsaker kalori för att säkerställa att du får den energi du behöver. Krydda måltid med örter och kryddor, såsom en blandning av citron och peppar, limesaft och cayenne, eller välja garam masala för en indisk-inspirerad måltid.